Japońska tradycja wytwarzania sake miała swój początek ponad 2.000 lat temu, wkrótce po rozpoczęciu upraw ryżu rodem z Chin. Jakkolwiek kilka pierwszych wieków zaowocowało napojem całkiem innym niż występujący obecnie, to wieloletnie doświadczenie doprowadziło do perfekcji techniki produkcji i zwiększyło ogólną atrakcyjność i popularność sake.
W 1637 roku założyciel Gekkeikan – Jiemon Okura – założył wytwórnię produkującą sake w mieście Fushimi, będącym miejscem znanym z wysokiej jakości wody. Dostęp do idealnych składników w połączeniu z dogodną lokalizacją zapewniło rozwój działalności pana Okury i jego następców w kolejnych latach. W 1905 roku marka GEKKEIKAN (oznaczająca “wieniec laurowy”) została przyjęta jako formalna rękojmia doskonałości spółki. Poprzez zobowiązanie do tej doskonałości, firma stała się prawdziwym liderem w branży i jest pionierem wielu starań i wysiłków badawczych oraz rozwojowych. Pomyślne wyniki tych przedsięwzięć pozwoliły marce Gekkeikan na zyskanie miana najbardziej popularnej marki narodowej od 1953 roku. Wraz z większym uznaniem na całym świecie kuchni japońskiej w ciągu ostatnich dziesięcioleci, sake marki Gekkeikan doświadczyło ogromnego wzrostu popularności.
Aby stawić czoła temu wzrostowi popytu, w 1989 roku w Folsom w Kalifornii została założona firma Gekkeikan Sake (USA), Inc. Dzisiaj, pasja firmy Gekkeikan ukierunkowana na zadowalanie koneserów sake pozostaje niezmienna.